Vesti

VIII. ЛЕТЊИ ДЕЧИЈИ СРПСКО- СЛОВАЧКИ КАПМ

Центар за социјални рад „Ковачица“   и  Евангелистичка црква из места Подлужани из Словачке су и ове године организовали словачко-српски летњи црквени камп који је реализован од 30.јуна до 06.јула у месту Вршатске Подхрадие у хотелу „Вршатец“.

Ово је VIII камп по реду који се организује за децу на породичном смештају и децу из материјално угрожених породица из Општине Ковачица. Осим њих на овом кампу су била и деца из Словачке тако да је укупно на овом кампу учествовало 30 деце из Општине Ковачица и 29 деце из Словачке.

Основни циљ овог кампа је стварања бољих међуетничких комуникација кроз заједничке активности током боравка деце на кампу. Ове године су деца радила разне радионице, возили се сплавом по реци Вах, окушали су своје вештине у „Тарзанији“, били у обиласку Золошког врта, били су на отвореним базенима, са видиковца „Чајка у облацима“ у месту Бојнице уживали у прелепом призору.

На „српски дан“ кад се спремају јела из наших крајева, како би смо им приближили обичаје из Србије и Ковачице, посетили су нас војници и полицајци који су нам показали разне вештине и бајкери а ми смо их угостили нашим специјалитетима.

Током кампа деца су учили песме које су заједно певали  и стицали су знања о вери. На крају дана  играли су заједничке игре где су све језичке баријере падале а њихово другарство јачало.

И ове године заједнички тренуци на кампу су пролетели а на растанку је остало обећање да ћемо се видети и дружити и догодине.

Свештеник Евангелистичке цркве из места Подлужани, Јозеф Хаврила је уз помоћ донатора из Словачке обезбедио за децу из Ковачице смештај и боравак у хотелу а Центар за социјални рад „Ковачица“  је уз помоћ локалне самоуправе, донатора из наше општине као и невладине организације Плави анђео обезбедио превоз деце до Вршатског Подхрадиа,  као и набавку неопходних материјала за радионице и др.

Dnevni boravak – inkluzivni džudo

Dana, 05. juna ove godine, u prostorijama Dnevnog boravka za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama, predsednik opštine Kovačica Milan Garašević, rukovodilac službe za društvene delatnosti Tanja Bubeskov i direktorka Centra za socijalni rad Kovačica Dušanka Petrak su uručili  sportsku opremu i kimona korisnicima Dnevnog boravka koja su nabavjena u okviru projekta “Inkluzivni džudo-džudo za sve“ finansiranog od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prilikom posete ministra Zorana Đorđevića našoj Opštini i Dnevnom boravku, planirano je da resorno ministarstvo podrži dobar rad i rezultate putem projektnog finansiranja, te je za navedeni projekat odobreno 729.634  dinara.

Dobijena sredstva su planirana za nabavku sportske opreme i kimona, finansiranje treninga do kraja godine kao i za troškove odlaska korisnika Dnevnog boravka u Sombor.

Prilikom uručivanja sporstke opreme, predsednik opštine Milan Garašević je istakao da smo pokazali da predan rad sa decom sa smetnjama u razvoju ima dobre rezultate kada je reč o njihovoj inkluziji, odnosno, uključivanju u funkcionisanje naše zajednice. Imali su nastupe, učestvovali su u kulturnim dešavanjima, a sada smo uspeli da ih uključimo u sport. Veoma je značajno i bitno da ih uključimo u sve aspekte života da deca sa posebnim potrebama imaju život identičan i normalan kao sva ostala deca.Trajanje projekta planirano je do kraja godine, ipak, ako se ova programska aktivnost pokaže kao korisna, opština Kovačica nastaviće da finansira ovu aktivnost kao programsku u daljem periodu.

Redovnim treniranjem polaznici inkluzivnog džudoa osim što su zdraviji postaju samostalniji i stiču samopouzdanje a druženjem sa drugim polaznicima se socijalizuju i dobijaju osećaj pripadnosti kao i jednakosti sa ostalim sportistima. Deca koja nemaju smetnje, razvijaju empatiju prema drugarima koji vežbaju sa njima a društvena sredina se senzibiliše za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Benefite od inkluzivnog džudoa imaju deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom jer se podiže kvalitet njihovog života a time dobija i njihova porodica kao i lokalna sredina i drušvo u celini.

ODRŽAN SKUP SUPERVIZORA

 

U prostorijama Dnevnog boravka pri Centru za socijalni rad Kovačica, dana 19.03.2019. godine  održan je skup supervizora južnog Banata iz Centara za socijalni rad Kovačica, Opovo, Pančevo, Kovin, Alibunar, Plandište, Bela Crkva, Vršac i Zrenjanin.

Temu za okrugli sto pod nazivom „Uloga supervizije u prevenciji profesionalnog izgaranja voditelja slučaja u Centru za socijalni rad“ je pripremila i prezentovala supervizor u Centru za socijalni rad Kovačica Radoslava Erski.

Nakon održanog skupa donet je zaključak da su stručni radnici u Centrima za socijalni rad izloženi sindromu izgaranja zbog prevelikog obima posla a nedostatka angažovanih stručnih radnika i da je neophodno da se simptomi što pre prepoznaju kako bi se preduzeli adekvatni mehanizmi podrške.

 

Ministar Đorđević u poseti Dnevnom boravaku za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja posetio je danas opštinu Kovačica i Dnevni boravak Centra za socijalni rad.

Dnevni boravak u Kovačici je namenjen za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama,

Tom prilikom razgovarao je sa zaposlenima, sa korisnicima i njihovim roditeljima o pitanjima koja se tiču rada Dnevnog boravka I Centra za socijalni rad Kovačica, svakodnevnog funkcionisanja i potrebama korisnika.

Direktorka Centra za socijalni rad, Dušanka Petrak, dočekala je ministra i izrazila veliko zadovoljstvo današnjom posetom.

Korisnici dnevnog boravka prisustvovali demonstraciji inkluzivnog džudoa

Korisnici Dnevnog boravka iz Kovačice su imali priliku da 09.02.2019. godine prisustvuju demonstraciji  treninga inkluzivnog džudoa u  prostorijama Džudo kluba „Jedinsvo“ – ogranak u Kovačici na poziv trenera Saše Anđelović i njegove supruge Božane.

Trening su nam demonstrirali  treneri-  Sajonela  Krga, Marko Stipanov i Svetislav Ilić sa korisnicima Dnevnog boravka iz Sombora, članovima  Džudo kluba „Bačka“ iz Sombora koji već  7 meseci aktivno treniraju  inkluzivni  džudo i među svojim članovima imaju evropskog prvaka ove discipline. Treninzi se sprovode po posebnom programu koji su  prilagođeni  individualnim  potrebama svakog sportiste inkluzivnog džudoa a na osnovu znanja i iskustva samog trenera i mentora.

Demonstraciji je prisustvovao i predsednik Džudo saveza Vojvodine,  Miroljub Ničić iz Novog Sada koji podržava i promoviše inkluzivni džudo.

Slike govore više od reči a osmesi na licima sportista koji su bili naši gosti  najbolje govore o rezultatima njihovog druženja i  vežbanja.

Nadamo se da će i korisnici Dnevnog boravka u Kovačici uskoro biti na strunjačama i da će postati sportisti inkluzivnog džudoa  jer  je „u zdravom telu, zdrav duh“  i  za nas nema granice.

STIGLI SU NAM BOŽIĆNI PAKETIĆI IZ SLOVAČKE

Centar za socijalni rad Kovačica razvija dugogodišnju  saradnju sa Evangelističkom crkvom iz mesta Podlužani  u Slovačkoj i sveštenikom navedene crkve, Jozefom Havrilom, koji je i ove godine organizovao akciju pravljenja božićnih paketića za decu bez roditeljskog staranja,  decu iz materijalno ugroženih porodica i decu sa smetnjama u razvoju iz Opštine Kovačica.

U ovu akciju se svake godine uključuje sve više ljudi dobre volje koji pripremaju božićne paketiće za decu kojima njihova mala pažnja puno znači i osim crkvenih opština Evangelističke crkve  paketiće su pripremili i učenici osnovnih škola, srednjoškolci kao i nevladine organicazije iz Slovačke.

  1. novembra u Centar za socijalni rad je delegacija iz Slovačke donela 730 paketića u vrednosti od 20.000 eura koji će biti podeljeni deci uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

Zahvaljujemo se svim ljudima dobre volje kao i svim donatorima koji su doprineli tome da i ova deca imaju prilike da se raduju praznicima i da imaju osmeh na licu jer imaju prijatelje u Slovačkoj koji nisu zaboravili na njih.

 

Kompanija Sunoko poklonila automobil Centru za socijalni rad Kovačica

Centar za socijalni rad  „Kovačica“ je zahvaljujući donaciji Kompanije Sunoko dobila putničko vozilo ŠKODA FABIA koje će koristiti korisnici Dnevnog boravka za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama.

Direktor kompanije Sunoko, Ljubiša Radenković  je simbolično uručio ključeve od automobila direktorki Centra za socijalni rad, Dušanki Petrak u prostorijama Dnevnog boravka i tom prilikom je istakao važnost duštveno odgovornog poslovanja i da Kompanija Sunoko, kao i MK Group, koja posluje u 70 opština u Srbiji, se trude da uvek izađu u susret potrebama institucija od javnog značaja kao i da pomažu lokalnim zajednicama a to se najbolje pokazuje ličnim primerom.

Uručenju ključeva je prisustvovao i predsednik Opštine Kovačica, Milan Garašević koji  se zahvalio kompaniji Sunoko na ovom humanom gestu i istakao  da je ovo dobar primer saradnje privrede i lokalne samouprave.

Nakon uručenja ključeva korisnici Dnevnog boravka su pripremili kratak program za goste  a Dušanka Petrak je uručila zahvalnicu direktoru kompanije Sunoko i  zahvalila se  kompaniji Sunoko na lepom gestu jer je svaka  pomoć našem centru značajna i dobrodošla, a ova pomoć je više nego značajna kako bi  naši korisnici mogli redovno da dolaze u Dnevni boravak i zaista cenimo što nam je Kompanija Sunoko izašla u susret i pokazala spremnost da pomogne.

Još jednom veliko HVALA Kompaniji Sunoko!

 

 

 

Словачко – српски летњи црквени камп 2018

Центар за социјални рад „Ковачица“   и  Евангелистичка црква из места Подлужани из Словачке су и ове године организовали словачко-српски летњи црквени камп који је реализован од 15 до 21. јула у месту Рачкова долина у Планинском хотелу „Академик“.

Ово је VII камп по реду који се организује за децу на породичном смештају и децу из материјално угрожених породица из Општине Ковачица. Осим њих на овом кампу су била и деца из Евангелистичке цркве из Ковачице као и деца из Словачке тако да је укупно на овом кампу учествовало 81 дете.

Основни циљ овог кампа је стварања бољих међуетничких комуникација кроз заједничке активности током боравка деце на кампу. Ове године су деца радила разне радионице, возили су се на боб стази, окушали су своје вештине у „Тарзанији“, били су на базену, у куглани гледали су 5 Д филм а посетили су рудник у близини хотела.

На „српски дан“ кад се спремају јела из наших крајева, како би смо им приближили обичаје из Србије и Ковачице, посетили су нас војници који су нам показали разне вештине, затим спасиоци који су нам демонстрирали како се спашавају људи који се нађу у невољи а ми смо их угостили нашим специјалитетима.

Током кампа деца су учили песме које су заједно певали  и стицали су знања о вери. На крају дана  играли су заједничке игре где су све језичке баријере падале а њихово другарство јачало.

И ове године заједнички тренуци на кампу су пролетели а на растанку је остало обећање да ћемо се видети и дружити и догодине.

Свештеник Евангелистичке цркве из места Подлужани, Јозеф Хаврила је уз помоћ донатора из Словачке обезбедио за децу из Ковачице смештај и боравак у хотелу а Центар за социјални рад „Ковачица“  је уз помоћ локалне самоуправе, донатора из наше општине као и невладине организације Плави анђео обезбедио превоз деце до Рачкове долине као и набавку неопходних материјала за радионице и др.

У просторијама „Дневног боравка за лица са инвалидитетом“ Ковачица одржане су две дводневне акредитоване обуке: „Превенција синдрома сагоревања код професионалаца у социјалној заштити“ (13. и 14.09.2017.) и „Стратегија суочавања са стресом“ (18. и 19.09.2017.).

Циљ обука је био унапређење стручних капацитета лица запослених у Центру за социјални рад Ковачица и Дневном боравку за лица са инвалидитетом Ковачица. У свакодневном раду са лицима са инвалидитетом стручна лица се сусрећу са многим тешкоћама која се тичу поштовања људских права људи са инвалидитетом, као и проналажење адекватног начина за превазилажење њиховог специфичног здравственог и менталног стања.

Током обука презентоване су активне стратегије суочавања са стресом у датим ситуацијама уз смањење негативног учинка и практиковани су механизми и психолошки аспекти/утицаји на стање свести и понашања људи који раде са лицима са инвалидитетом.

Овa активност се споводе у склопу пројекта „Побољшање услуга социјалне заштите за особе са инвалидитетом у Ковачици“.

Да подсетимо, општина Ковачица користи грант за реализацију пројекта у оквиру програма “Подршка социјалној инклузији најугроженијих група, укључујући Роме, кроз увођење разноврсних социјалних услуга у заједници“ који спроводи Делегација европске уније у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Пројекат се реализује у периоду од 21.12.2015. до 20.12.2017. године. Вредност пројекта је 173.321,73 евра, од чега Европска унија финансира 90%, а Општина Ковачица доприноси са 10% вредности пројекта.

Општина Ковачица на овај начин помаже и промовише инклузију најугроженијих група, уз сензибилисање локалне заједнице за разумевање, прихватање, вредновање и стварање једнаких шанси за све грађане који живе на територији Ковачице.

Sajt je realizovan uz pomoć Evropske unije. Sadržaj i stavovi izneti na sajtu su stavovi autora i ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije

Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“

Dana 05.05.2017 u Zrenjaninu održan je Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ na kom su se predstavili najznačajniji aktuelni projekti koje Evropska unija podržava u Vojvodini. Na Sajmu EU projekata predstavljeno je tridesetak projekata u čijoj realizaciji  u ovom trenutku aktivno učestvuje Evropska Unija a čija je vrednost više stotina miliona EUR.

Opština Kovačica se predstavila sa projektom „Poboljšanje usluga socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom u Kovačici“ koji sprovodi u saradnji sa Centrom za socijalni rad Kovačica. Štand je posetio  zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kao i njena ekselencija Oana Kristina Popa, ambasadorka Rumunije u Srbiji, gde su u neformalnom razgovoru upoznati sa aktivnostima i realizacijom pomenutog projekta.

Da podsetimo, opština Kovačica koristi grant za realizaciju projekta u okviru programa “Podrška socijalnoj inkluziji najugroženijih grupa, uključujući Rome, kroz uvođenje raznovrsnih socijalnih usluga u zajednici“ koji sprovodi Delegacija evropske unije u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Projekat se realizuje u periodu od 21.12.2015. do 20.12.2017. godine. Vrednost projekta je 173.321,73 evra, od čega Evropska unija finansira 90%, a Opština Kovačica doprinosi sa 10% vrednosti projekta. Ovaj projekat izabran je za primer dobre prakse u oblasti socijalne inkluzije, zbog dobrog načina realizacije projektnih aktivnosti i uspešnog savlađivanja prepreka na putu implementacije projekta.

Opština Kovačica na ovaj način pomaže i promoviše inkluziju najugroženijih grupa, uz senzibilisanje lokalne zajednice za razumevanje, prihvatanje, vrednovanje i stvaranje jednakih šansi za sve građane koji žive na teritoriji Kovačice.

Sajt je realizovan uz pomoć Evropske unije. Sadržaj i stavovi izneti na sajtu su stavovi autora i ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije

Republicki zavod Republicki zavod Republicki zavod