Razvoj veština kroz inkluzivni sport

 U decembru  2021. godine završen je projekat pod nazivom „Inkluzivni džudo-džudo za sve III“ koji je realizovan u saradnji Centra za socijalni rad Kovačica i udruženja Plavi anđeo iz Pančeva. To je nastavak  projekta iz 2019. i 2020. godine  kada su se korisnici Dnevnog boravka za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama  susreli sa inkluzivnim džudoom, počeli da ga treniraju a zatim svake naredne  godine napredovali u bavljenju ovim sportom.  

 Projekat  se finansira  iz sredstava koja je odobrilo  Ministarsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odnosno, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom. Zahvaljujući dobijenim sredstvima korisnici dnevnog boravka iz Kovačice dobili su opremu koja im je nedostajala  za bavljenje džudom, finansiran je i rad trenera i njegovog asistenta.

Svake godine se u sklopu projekta realizuje i izlet koji ima za cilj  afirmisanje druženja među osobama sa smetnjama u razvoju i mladima sa invaliditetom, njihovo uključivanje u društvo kroz pozitivne aktivnosti, kroz sport i druženje.  Ove godine su se polaznici inkluzivnog džudoa iz Kovačice  i Sombora družili u Novom Sadu.

Za razliku od prošle godine kad je održan zajednički trening  polaznika inkluzivnog džudoa, ove godine je organizovano takmičenje u Sali SPENS-a u Novom Sadu a domaćin takmičenja, je bio Džudo savez Vojvodine. Podrška Saveza najbolje svedoči o tome koliko je koristan pomenuti projekat, što nam daje motivaciju i energiju za još novih poduhvata, ciljeva i čitavoj misiji daje posebnu važnost i značaj.

Koliko je Inkluzivni džudo ostavio pozitivan uticaj na korisnike Dnevnog boravka najbolje govori psihosocijalni napredak, bolja asimilovanost u društvo, ali pre svega osmeh na njihovim licima, zadovoljstvo posle svakog održanog treninga, osećaj ponosa zbog onoga šta rade i osećaj da su jednaki sa ostalima koji nemaju teškoće koje korisnici Dnevog boravka herojski nose.

Ceneći sve pozitivne promene kod polaznika inkluzivnog džudoa  i dobrobit koju su korisnici ostvarili kroz bavljenje ovim sportom motiviše nas da i ubuduće nastavimo  sa ovom aktivnošću ali da ostvarimo i još više od ovoga. Naš trudi bi bio nagrađen mogućnošću odlaska na sportske pripreme i takmičenja, što bi ujedno bila i prilika da pokažemo svoj napredak, trud i predanost. 

Republicki zavod Republicki zavod Republicki zavod