Decenija humanosti i solidarnosti za decu opštine Kovačica

Paketći koji zagreju dečja srca

Paketići iz Slovačke za decu opštine Kovačica uprkos pandemiji svetskih razmera ipak doputovali i ove godine do naših mališana. 

U zajednički projekat Centra za socijalni rad Kovačica i  sveštenika  Evangelističke  crkve Jozefa Havrile iz mesta Podlužani u Slovačkoj, koji traje već čitavu dekadu, uključeno je više od 25 učesnika  iz Slovačke. Pored crkvenih zajednica, u projektu humanost i solidarnosti učestvuju i osnovne i srednje škole, privatni preduzetnici, pojedinci, dakle, svi ljudi dobre volje, pripremaju božićne paketiće za decu bez roditeljskog staranja, decu iz materijalno ugroženih porodica i decu sa smetnjama u razvoju iz opštine Kovačica.

Svaki paketić brižljivo pripremljen prema uzrastu, polu i interesovanjima

I u 2020. godini u kojoj se ceo svet borio sa pandemijom izazvanom virusom Corona, deca iz naše opštine nisu ostala bez svog božićnog paketića. Ove godine, za razliku od svih prethodnih, naši donatori  iz Slovačke nisu mogli da nam donesu paketiće u Kovačicu, ali su ih pripremili i predali direktorki Centra koja je otišla u Slovačku da ih preuzme uz podršku lokalne samouprave i pomoć transportnog preduzeća SAGOT iz Zrenjanina. Ukupno 530 paketića u vrednosti 17.000 eura, brižljivo spremljeni uz puno ljubavi, prema polu, uzrastu i interesovanjima svakog deteta ponaosob uručeni su deci uoči božićnih i novogodišnjih praznika uz pomoć članova mesnih zajednica i volontera. 

Deca bez roditeljskog staranja, zbog epidemiološke situacije u našoj opštini, ovog puta nisu mogla da se okupe i da prisustvuju programu koji su obično za njih pripremali učenici osnovnih škola uz pomoć svojih nastavnika, već su samo mlađa deca do 10 godina, u prostorijama Dnevnog boravka dočekala Deda Mraza koji im je podelio poklone.

U ime dece za koju su bili pripremljeni ovi paketići, želimo da se još jednom zahvalimo svima koji su se uključili u ovaj projekat i koji su na bilo koji način doprineli tome da mališani iz osetljivih društvenih grupa imaju prilike da i u ovoj godini punoj izazova i teškoća dobiju svoj božićni paketić, koji im je sigurno ulepšao praznike.

Republicki zavod Republicki zavod Republicki zavod