Словачко – српски летњи црквени камп 2018

Центар за социјални рад „Ковачица“   и  Евангелистичка црква из места Подлужани из Словачке су и ове године организовали словачко-српски летњи црквени камп који је реализован од 15 до 21. јула у месту Рачкова долина у Планинском хотелу „Академик“.

Ово је VII камп по реду који се организује за децу на породичном смештају и децу из материјално угрожених породица из Општине Ковачица. Осим њих на овом кампу су била и деца из Евангелистичке цркве из Ковачице као и деца из Словачке тако да је укупно на овом кампу учествовало 81 дете.

Основни циљ овог кампа је стварања бољих међуетничких комуникација кроз заједничке активности током боравка деце на кампу. Ове године су деца радила разне радионице, возили су се на боб стази, окушали су своје вештине у „Тарзанији“, били су на базену, у куглани гледали су 5 Д филм а посетили су рудник у близини хотела.

На „српски дан“ кад се спремају јела из наших крајева, како би смо им приближили обичаје из Србије и Ковачице, посетили су нас војници који су нам показали разне вештине, затим спасиоци који су нам демонстрирали како се спашавају људи који се нађу у невољи а ми смо их угостили нашим специјалитетима.

Током кампа деца су учили песме које су заједно певали  и стицали су знања о вери. На крају дана  играли су заједничке игре где су све језичке баријере падале а њихово другарство јачало.

И ове године заједнички тренуци на кампу су пролетели а на растанку је остало обећање да ћемо се видети и дружити и догодине.

Свештеник Евангелистичке цркве из места Подлужани, Јозеф Хаврила је уз помоћ донатора из Словачке обезбедио за децу из Ковачице смештај и боравак у хотелу а Центар за социјални рад „Ковачица“  је уз помоћ локалне самоуправе, донатора из наше општине као и невладине организације Плави анђео обезбедио превоз деце до Рачкове долине као и набавку неопходних материјала за радионице и др.

Republicki zavod Republicki zavod Republicki zavod